Blog de viatges

HISTÒRIES I FOTOGRAFIES DE VIATGES, UNA VISIO MOLT PERSONAL

BARRIO DE LA ALFAMA (LISBOA)


post-lisboa 017

Alfama es un nom d’origen àrab, aquest famós barri està situat just sota el Castell de Sant Jordi o Castelo de Sao Jorge icona de la ciutat de Lisboa pel seu enclavament per damunt de tota la ciutat. De tots els barris de Lisboa diria que és el més popular, un vell barri de pescadors que avui dia es l’ànima de la ciutat i el bressol indiscutible del “fado”. Recomano perdre’s un dia pels seus carrerons estrets  amb moltes façanes enblanquinades, pujades, baixades, escales sempre amb el riu al fons. Si una imatge icònica te Lisboa es un dels seus tranvies pujant i baixant per carrerons estrets del barri de la Alfama, un recorregut impossible d’obviar i d’estalviar-se. El tranvia nº 28 ens portarà per tot el barri i ens deixarà davant de els miradors i altres punts interesants del barri: El mirador de Santa Llúcia, El Panteó Nacional, La Catedral de Sé (de Lisboa), el Castell de Sant Jordi o el Museu del Fado. Sens dubte les millors vistes de la ciutat i del Tajo les trobareu a Alfama però sobretot les que gaudirem des del del castell son espectaculars, les càmeres en aquest punt no pararan.

post-lisboa 019

post-lisboa 075

Si en alguna guia us recomanen un recorregut o un traçat a seguir no en feu cas perque per gaudir realment d’aquest indret cal endinsar-s’hi sense previ programa i palpar cada racó, cada carrer, cada escala, cada petita plaça. Això sí, per fer-lo més còmode podem començar per la visita al castell i després de baixada anar fent el nostre propi recorregut. Tot baixant ens trobarem el Museu del Fado, Sé (la catedral de Lisboa) i el Panteó Nacional on hi ha enterrat entre d’altres el navegant i descubridor Vasco da Gamma i que us recomano visitar.

post-lisboa 073

La Catedral de Lisboa o Catedral de Sé  és d’estil romànic i com us deias una de les visites obligades al barri d’Alfama . A banda del seu interés religiós, turístic i cultural destacaria la seva resistència davant els diversos terratremols i incendis que ha patit la ciutat i dels quals n’ha sortit indemne. Sé va començar a construir-se cap al segle XII i ho varen fer al damunt d’una mesquita.

post-lisboa 027

El Panteó Nacional és una immensa construcció d’estil barroc en la que destaca la seva gran cúpula de color blanc i el seu revestiment interior de marbre de diversos colors. El Panteó també va ser conegut com Església de Santa Engracia. És de finals del segle XVII però curiosament no es va finalitzar del tot fins l’any 1966!!!! Com anècdota heu de saber que aquest és el motiu pel qual els portuguessos comparen qualsevol projecte en el temps amb Santa Engracia. Els personatges més reconeguts que descansen en aquest monument funerari impressionant, a banda de presidents de la república, el navegant Vasco da Gamma i l’escriptor Luis de Camoes, entre d’altres.

post-lisboa 063

El Mirador de Santa Llúcia està enganxat a l’església que du el mateix nom. Aquest mirador podriem dir que te tots els elements típics de Lisboa, o sigui te un aire entre decadent i romàntic, amb parets blanques plenes de parres i rajoles. Els colors blancs del barri contrasten amb el blau intens del cel i del riu. No ens ha d’estranyar veure-hi moltes parelles al cap vespre o pintors intentant plasmar les vistes tan boniques.

post-lisboa 020

post-lisboa277

El Castell de Sant Jordi ( Castelo de São Jorge ) destaca a dalt de tot del barri de la Alfama. Te un origen musulmà i per aquest motiu també es va conèixer com a castell dels moros i el nom de Sant Jordi es deu a que va estar tres messos en setge fins que els creuats (que tenien com a patró aquest sant) el van conquerir. Ha tingut diverses funcions al llarg de la seva història com per exemple la de Palau Reial, la última restauració va ser durant el segle XX. Com a elements principals destacariem les muralles, les 11 torres, els calabossos, l’entrada amb l’Arc de Sant Jordi o la Porta de Moniz a la “praça nova”. Tan dins com de fora te molts punts des dels quals les panoràmiques de Lisboa son precioses, les millors fotografies les obtindreu des de molts punts de les seves muralles, però des dins de la Tore Ulisses tenim vistes de 360º de la ciutat gracies a un periscopi de Da Vinci que hi ha instal.lat. Un cop hagueu sortit del recinte i abans de baixar cap al centre de la ciutat, us recomano que us perdeu pel barri de Santa Cruz do Castelo que envolta el Castell de Sant Jordi amb amb els seus carrerons laberintics i les seves cases plenes de flors.

post-lisboa282

A la part baixa del barri finalment podrem gaudir de bons i petits restaurants on podrem menjar el famós “Bacalado con patatas” o les també famoses sardines a la brassa, si heu pogut apreciar els sentits de la vista i de l’olfacte no podem renunciar al sentit del gust amb un bon apat per refer-nos de la caminada.

Bacalado con patatas / Cod fish with potatoes

Bacalado con patatas 

A la nit el barri canvia de colors i d’ambient i ens converteix en un lloc de culte gracies als molts locals on podrem escoltar els mítics fados de la veu de grans cantants i musics acompanyants, el fado a Lisboa es l’equivalent al flamenc a Sevilla, el tango a Buenos Aires o el jazz a Nova Orleans.

post-lisboa 025

2 comments on “BARRIO DE LA ALFAMA (LISBOA)

  1. Gerald
    Mai 28, 2014

    RFelicidades y gracias per les teves fotos comentaris una abrazada.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on gener 22, 2014 by in diversos, Europa, fotografia, Gastronomia, rutas, viatges and tagged , , , , , .
les cinc sènies

Restaurant. Una experiència per als cinc sentits

Un mundo para 3

Blog familiar donde encontrareis nuestras aventuras viajeras.

Pollock of Light

Twitter: @lluisbusse

Blog de viatges

HISTÒRIES I FOTOGRAFIES DE VIATGES, UNA VISIO MOLT PERSONAL

Tasta Rutes

- RECEPTES I PROPOSTES GASTRONÒMIQUES -

HISTÒRIES I FOTOGRAFIES DE VIATGES, UNA VISIO MOLT PERSONAL

MENJARS CUINATS ROSETA

GASTRONOMIA I CUINA CATALANA

Heather & Fred's Excellent Adventure

Chronicling each step on our journey through South America, Asia and beyond...

Bound South

Three Brothers and their Pan-American Bike Expedition

Bridget Ehemann

Exploring the world and my new home of Marseille, France

%d bloggers like this: